Автор: Фабиан Шайдлер,  Следвайте Гласове в Роденият в Чикаго на 8

...
Автор: Фабиан Шайдлер,  Следвайте Гласове в Роденият в Чикаго на 8
Коментари Харесай

Сиймур Хърш пред Берлинер Цайтунг: Джо Байдън взриви „Северен поток“, защото не вярваше на Германия

Автор: Фабиан Шайдлер,  Следвайте " Гласове " в 
Роденият в Чикаго на 8 април 1937 година Сиймур Хърш е един от най-влиятелните проверяващи публицисти в света към този момент повече от половин век. През 1970 година той печели премията „ Пулицър “ за разкриването на военните закононарушения на Съединени американски щати в село Ми Лай във Виетнам, което провокира огромен интернационален отзив. Играе основна роля в разкриването на абсурда „ Уотъргейт “ за „ Ню Йорк Таймс “. През 2004 година прави репортаж за практиките на Съединени американски щати за изтезания в пандиза „ Абу Граиб “ в Ирак, за който получава влиятелната премия „ Полк “.

Сиймур Хърш разгласява следствие, в което твърди, че офанзивите против газопровода „ Северен поток “ са били провокирани от държавното управление на Съединени американски щати с поддръжката на Норвегия. При запитването от страна на Хърш държавното управление на Съединени американски щати и Централно разузнавателно управление на САЩ отхвърлят неговите изказвания. Много медии упрекнаха Хърш, че не е разкрил своя неизвестен източник, което прави изказванията му непроверими. Бяха дефинирани и рецензии, че проучването не е консистентно. Берлинският журналист Фабиан Шайдлер беседва със Сиймур Хърш за.
- Г-н Хърш, апелирам, опишете в елементи вашите открития. Какво тъкмо се е случило съгласно Вашия източник, кой е взел участие в атентата против „ Северен поток “ и какви са били претекстовете?
- Това беше история, която напираше да бъде разказана. В края на септември 2022 година наоколо до остров Борнхолм в Балтийско море е трябвало да бъдат взривени осем бомби, шест от които са избухнали в регион, в който е много плитко. Те унищожиха три от четирите съществени тръбопровода на „ Северен поток 1 “ и „ Северен поток 2 “. Тръбопроводът „ Северен поток 1 “ в продължение на доста години доставяше Германия и други елементи на Европа с доста на ниска цена природен газ. И тогава той беше взривен, както и „ Северен поток 2 “, а въпросът беше кой и за какво го е направил. На 7 февруари 2022 година, малко повече от две седмици преди Русия да навлезе в Украйна, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи на конференция в Белия дом, която организира с немския канцлер Олаф Шолц, че Съединени американски щати ще спрат „ Северен поток “.


- Байдън съобщи безусловно: „ В случай че Русия нахлуе, няма да има повече „ Северен поток 2 “, ще сложим завършек на плана. “ А когато един кореспондент го попита по какъв начин тъкмо има намерение да направи това, като се има поради, че планът е най-вече под немски надзор, Байдън сподели единствено: „ Обещавам, че ще успеем да го създадем “.
- Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Виктория Нюланд, която бе съществено забъркана в събитията по време на революцията на Майдана през 2014 година, направи сходни мнения няколко седмици по-рано.
- Казвате, че решението за прекъсване на тръбопровода е било взето още по-рано от президента Байдън. В отчета си пишете, че през декември 2021 година съветникът по националната сигурност Джейк Съливан е свикал съвещание на новосформираната работна група на Обединения комитет на началник-щабовете, Централно разузнавателно управление на САЩ, Държавния департамент и Министерството на финансите. Пишете: „ Съливан искаше групата да създаде проект за заличаване на двата газопровода „ Северен поток “.
- Първоначално тази група беше свикана, с цел да изследва казуса. Те се срещаха в доста скришен офис. Точно до Белия дом има офис постройка – Executive Office Building, тя е обвързвана с Белия дом посредством под земята тунел. А най-отгоре има офис на загадка външна група от съветници, наречена „ Президентски съвещателен съвет по разузнаването “ („ President’s Intelligence Advisory Board “). Споменавам това, с цел да подскажа на хората в Белия дом, че разполагам с вътрешна информация. И по този начин, срещата беше свикана, с цел да се прегледа какво ще се прави, в случай че Русия стартира война.
Това се случи три месеца преди войната, преди Коледа 2021 година Става дума за група на високо ниво, която евентуално е имала друго название, аз просто я нарекох „ Междуведомствена група “ („ Interagency Group “), не знам формалното име, ако е имало такова. Това бяха Централно разузнавателно управление на САЩ и Агенцията за национална сигурност, която следи и прихваща връзките, Държавният департамент и Министерството на финансите, което обезпечава парите. А евентуално и няколко други организации, които взеха присъединяване. Обединеният комитет на началник-щабовете също беше показан. Идеята беше да се изготвят оферти за това по какъв начин да се спре Русия – или с обратими ограничения, като да вземем за пример спомагателни наказания и стопански напън, или с необратими, „ кинетични “ ограничения, като да вземем за пример гърмежи.
Не желая да встъпвам допълнително детайлности тук и не желая да приказвам за съответна среща, тъй като се постанова да предпазя източника си. Не знам какъв брой души са участвали, нали разбирате какво имам поради?

Тръби за построяването на газопровода " Северен поток 2 "
- В публикацията си пишете, че работната група на Централно разузнавателно управление на САЩ е показала отчет пред „ Междуведомствената група “ на Съливан при започване на 2022 година и е споделила, изтъквам: „ Имаме метод да взривим тръбопроводите. “
- Те имаха метод. Там имаше хора, които познаваха това, което ние в Америка назоваваме „ минна война “. Във военноморските сили на Съединени американски щати има подразделения, които се занимават с подводници, също по този начин има и нуклеарно командване. Има и минно командване. Направлението на подводните мини е доста значимо и ние имаме подготвени експерти в него. Централно място за тяхното образование е дребен курортен град, наименуван Панама Сити, в средата на нищото във Флорида. Там образоваме и назначаваме доста качествени фрагменти. Специалистите по подводни мини са доста значими, да вземем за пример за почистване на блокирани входове към пристанища и за взривяване на неща, които пречат. Те могат също по този начин да взривяват подводните петролопроводи на дадена страна. Не всеки път вършат положителни неща, само че постоянно работят в изискванията на цялостна секретност.
За групата в Белия дом беше ясно, че могат да взривят тръбопроводите. Съществува взривно вещество, наречено С4, което е извънредно мощно, изключително в количеството, което употребяват. То може да се управлява отдалечено с подводни сонарни устройства. Тези сонарни устройства изпращат сигнали на ниски честоти. Така че това е изцяло допустимо и това е обявено на Белия дом при започване на януари, тъй като две или три седмици по-късно заместник-държавният секретар Виктория Нюланд сподели, че можем да го създадем. Мисля, че това беше на 20 януари. А след това президентът, когато организира конференцията с немския канцлер на 7 февруари 2022 година, също сподели, че можем да го създадем.
Тогава немският канцлер не сподели нищо съответно, изрази се доста несигурно. Един от въпросите, които бих желал да задам на Шолц, в случай че ръководех парламентарно чуване, е следният: Джо Байдън сподели ли Ви за това? Каза ли Ви по това време за какво е бил толкоз убеден, че може да унищожи газопровода? Тогава ние, американците, нямахме направен проект, само че знаехме, че имаме опция да го създадем.
- Пишете, че Норвегия е изиграла значима роля. До каква степен е взела участие страната и за какво им е трябвало на норвежците да вършат такова нещо?
- Норвегия е огромна мореплавателна страна и разполага с енергийни запаси в дълбините. Тя също по този начин желае да усили доставките си на природен газ за Западна Европа и Германия. И към този момент го направиха – усилиха износа си. Така че за какво да не обединят напъните си със Съединени американски щати от стопански съображения? Освен това в Норвегия се следи отявлена неприязън към Русия. 

Петролното поле Йохан Свердруп в Северно море
- В публикацията си пишете, че са забъркани норвежкото разузнаване и военноморските сили. Казвате също, че Швеция и Дания са били до известна степен осведомени, само че не са знаели всичко. 
- Беше ми казано, че те са правили това, което са правили, и са знаели какво вършат, и са разбирали какво се случва, само че може би никой в никакъв случай не е казвал „ да “. Работих доста по този въпрос с хората, с които разговарях. Така или другояче, с цел да се реализира тази задача, норвежците е трябвало да намерят подобаващото място. Водолазите, които са подготвени в Панама Сити, могат да се гмуркат на дълбочина до 100 метра без тежко съоръжение. Норвежците откриха за нас място край остров Борнхолм в Балтийско море, което е надълбоко единствено 260 фута (около 80 метра), тъй че те са могли да оперират там.
Трябвало е водолазите да се връщат постепенно до повърхността, имало е декомпресионна камера и сме употребявали норвежки ловджия на подводници (малък боен транспортен съд за търсене на подводници – Б.пр.). За четирите тръбопровода са употребявани единствено двама водолази. Един от проблемите е бил по какъв начин да се оправим с хората, които следят Балтийско море. Балтийско море се следи доста обширно, има доста свободно налични данни, тъй че ние сме се погрижили за това, за задачата е имало трима или четирима индивида. И това, което се направи тогава, е доста просто. В продължение на 21 години нашият Шести флот, който управлява Средиземно, а също и Балтийско море, всяко лято организира обучение за военноморските сили на НАТО в Балтийско море. На тези учения изпращаме самолетоносач и други огромни кораби. И за първи път в историята интервенцията на НАТО в Балтийско море имаше нова стратегия. Тя предвиждаше дванадесетдневно обучение за мятане и разкриване на мини. Няколко страни изпратиха екипи за разкриване на мини, една група пускаше мина, а друга група отиваше да я търси и взривява.
Така че е имало времеви интервал, когато нещата са се взривявали, през който дълбоководните водолази са можели да оперират, прикрепвайки мините към тръбопроводите. Двата тръбопровода се намират на към километър един от различен, те са малко под тинята на морското дъно, само че не е мъчно да се доближи до тях и водолазите са се упражнявали в това. Поставянето на бомбите е лишило единствено няколко часа. 
- Значи това се е случило през юни 2022 година? 
- Да, направено е към края на военното образование. Но в последната минута в Белия дом бяха изнервени. Президентът сподели, че се опасява да го направи. Той промени решението си и даде нови заповеди, тъй че да се остави опция за отдалечено взривяване на бомбите когато и да е. Прави се с елементарен сонар, апропо произведение на „ Рейтиън “, прелита се над мястото и се пуска цилиндър. Той изпраща нискочестотен сигнал, можете да го опишете като звук на флейта, можете да настройвате разнообразни честоти. 
Опасенията обаче бяха, че бомбите няма да сработят, в случай че останат във водата прекомерно дълго, което в реалност се случи с две от бомбите. Така че в границите на комисията имаше опасения по отношение на намирането на подобаващи средства и в действителност се наложи да се обърнем към други разследващи организации, за които предумишлено не съм писал.
- И какво стана по-късно? Експлозивите са били заложени и е бил открит метод да бъдат следени отдалечено.
- През юни Джо Байдън реши да не го взривява, това беше пет месеца след началото на войната. Но през септември той подреди това да се направи. Оперативният щаб, хората, които вършат „ кинетични “ неща за Съединените щати, вършат това, което споделя президентът, и в началото смятаха, че това е потребно оръжие, което той може да употребява по време на договарянията. Но в един миг, откакто руснаците нападнаха и по-късно, когато интервенцията беше приключена, цялото нещо стана все по-отблъскващо за хората, които го изпълняваха. Това са хора, които работят на високи позиции в разследващите служби и са добре подготвени. Те се обърнаха против плана, сметнаха го за безразсъден. 
Малко след нападението, откакто са изпълнили заповедта си, участниците в интервенцията са се разгневили и са се отрекли. Това е една от аргументите да науча толкоз доста. И ще ви кажа още нещо. Хората в Америка и Европа, които строят тръбопроводи, знаят какво се е случило. Ще ви кажа нещо значимо. Хората, които имат компании, които строят тръбопроводи, знаят за случилото се. Аз не разбрах историята от тях, само че бързо разбрах, че те я знаят.
- Нека се върнем към обстановката от юни предходната година. Президентът Джо Байдън решил да не го прави непосредствено и го отсрочил.
- Няколко дни след взривяването на тръбопроводите външният министър Антъни Блинкен съобщи на конференция, че Путин е лишен от значим властови фактор. Той съобщи, че разрушаването на тръбопроводите е голям късмет – късмет да се отнеме опцията на Русия да употребява тръбопроводите като оръжие. Ставаше дума за това, че Русия към този момент не може да оказва напън върху Западна Европа да спре да поддържа Съединени американски щати във войната в Украйна. Опасенията бяха, че Западна Европа ще престане да взе участие.
Мисля, че повода за това решение беше, че войната не вървеше добре за Запада и те се опасяваха от наближаващата зима. Проектът „ Северен поток 2 “ беше спрян от самата Германия, а не от интернационалните наказания, и Съединени американски щати се опасяваха, че Германия ще анулира глобите поради студената зима.
- Какви съгласно вас са претекстовете за нападението? Правителството на Съединени американски щати беше срещу газопровода по доста аргументи. Някои споделят, че беше срещу него, тъй като искаше да отслаби Русия или да утежни връзките сред Русия и Западна Европа, изключително Германия. Но може би и с цел да отслаби немската стопанска система, която е съперник на американската. Високите цени на газа накараха фирмите да се реалокират в Съединени американски щати. Какво е вашето мнение за претекстовете на американското държавно управление?
- Не мисля, че са го обмислили задълбочено. Знам, че звучи необичайно. Не мисля, че държавният секретар Блинкен и някои други в държавното управление са дълбокомислени хора. В американската бизнес общественост сигурно има лица, които харесват концепцията да станем по-конкурентоспособни. Ние продаваме полутечен природен газ (LNG) на извънредно високи облаги, печелим доста пари от това.
Сигурен съм, че е имало хора, които са си помислили: Леле, това ще даде дълготраен подтик на американската стопанска система. Но мисля, че в Белия дом непрекъснато са захласнати от концепцията за преизбиране и желаят да завоюват войната, желаят да реализират победа, желаят по някакъв вълшебен метод Украйна да завоюва. Може би има хора, които считат, че може би е по-добре за нашата стопанска система, в случай че немската е слаба, само че това е налудничаво. Мисля, че се забъркахме в нещо, което няма да се получи, войната няма да приключи добре за това държавно управление.
- Как смятате, че може да завърши тази война?
- Няма значение какво мисля аз. Това, което знам, е, че тази война няма по какъв начин да завърши по метода, по който желаеме, и не знам какво ще вършим, до момента в който гледаме напред в бъдещето. Плаши ме фактът, че президентът беше подготвен да направи нещо сходно. А хората, които изпълняваха тази задача, имаха вяра, че президентът е наясно какво прави с хората в Германия, че ги санкционира за войната, която не върви добре. И в дълготраен проект това освен ще навреди на репутацията му като президент, само че и ще бъде доста пагубно в политически проект. Това ще бъде стигма за Съединени американски щати. 
Белият дом се притесняваше, че може да се окаже в губеща позиция, че Германия и Западна Европа към този момент няма да доставят оръжията, които искахме, и че немският канцлер може да възобнови тръбопровода - това беше огромно терзание във Вашингтон. Бих задал на канцлера Шолц доста въпроси. Бих го попитал какво е научил през февруари, когато е бил при президента. Операцията беше строго секретна и президентът не трябваше да споделя на никого за нашите благоприятни условия, само че той обича да плямпа, от време на време споделя неща, които не би трябвало да споделя. 
- Историята Ви беше отразена много внимателно и сериозно в немските медии. Някои нападнаха репутацията Ви или споделиха, че имате единствено един неизвестен източник и той не е благонадежден. 
- Как бих могъл да опиша за моя източник? Написал съм доста материали, основани на неназовани източници. Ако назова някого, ще го уволнят или, още по-лошо, ще го вкарат в пандиза. Законът е доста непоколебим. Никога не съм издавал никого и когато пиша, несъмнено, споделям, както направих в тази публикация, че става дума за източник, точка. През годините материалите, които съм писал, постоянно са били одобрявани. 
- Как проверихте обстоятелствата си? 
- Работих със също толкоз опитни проверители на обстоятелства за актуалната история, колкото и в „ Ню Йоркър “. Разбира се, има доста способи за инспекция на обстоятелствата във връзка с неразбираемата информация, която ми се споделя. Освен това персоналните нападки против мен пропущат същността. Става дума за това, че Байдън е решил да остави германците да замръзнат тази зима. Президентът на Съединените щати избира Германия да замръзне, в сравнение с Германия вероятно да спре да поддържа Украйна, а това за мен е унищожително за този Бял дом.
- Въпросът е също, че това може да се схване като акт на война освен против Русия, само че и против западните съдружници, изключително против Германия.
- Бих го дефинирал по-просто. Хората, които участваха в интервенцията, видяха, че президентът желае да остави Германия да замръзне поради краткосрочните си политически цели, и това ги ужаси. Тук приказвам за американци, които са доста лоялни към Съединените щати. В Централно разузнавателно управление на САЩ, както се показах в публикацията си, се работи за властта, а не за Конституцията.
Политическото преимущество на Централно разузнавателно управление на САЩ се състои в това, че президент, който не може да прокара проектите си през Конгреса, може да се разхожда с шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ в Розовата градина на Белия дом, с цел да възнамерява нещо скрито, което може да засегне доста хора от другата страна на Атлантическия океан – или където и да е по света. Това постоянно е било отличителна характерност на Централно разузнавателно управление на САЩ, с което имам своите проблеми. Но даже тази общественост е ужасена от това, че Байдън е решил да изложи Европа на студа, с цел да подкрепи една война, която няма да завоюва. За мен това е низост.
- В публикацията си казахте, че планирането на офанзивата не е било докладвано на Конгреса, както е належащо при други секрети интервенции.
- Въпросът също по този начин не е докладван на доста места в армията. Имаше хора на други места, които трябваше да бъдат осведомени, само че не бяха. Операцията е била доста секретна. 
- Каква роля играе смелостта в специалността Ви? 
- Какво самоуверено има в това да кажеш истината? Нашата задача е да не се опасяваме. И от време на време става грозно. В живота ми е имало моменти, когато... – знаете ли, не приказвам за това. Но заканите не се насочат към хора като мен, а към децата на хора като мен. Имаше ужасни неща. Но не се тревожиш за това, не можеш. Просто би трябвало да правиш това, което правиш. 

Източник: 
Превод за " Гласове ": Мартин Петрушев
 
 
 
 
 
 
18 Фев 2023278017 Фев 2023833214 Фев 2023344713 Фев 2023614909 Фев 20231010506 Фев 202321465КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани18 Фев 20231050307 Фев 2023133818 Фев 202357318 Фев 2023472
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР